ΦΟΙΝΙΞ

ΦΟΙΝΙΞ

Στοά  «Φοίνιξ»  υπ” αριθ. 48  εν Ανατ. Πειραιώς
Ημερομηνία  εγκαθιδρύσεως 1910
Ημερομηνία  αφυπνίσεως 16 Δεκεμβρίου 1991
Η Στοά συνεδριάζει κάθε Δευτέρα

Ιδρυτικά μέλη

(Δεν διασώθηκαν τα ονόματα των αρχικών ιδρυτών. Είναι γνωστά μόνο τα ονόματα των 20  αδ. που αφύπνισαν τη Στοά το 1991)

Σύντομο ιστορικό

Η Στοά «Φοίνιξ» υπ’ αριθ. 48 δημιουργήθηκε το 1910 στην Ανατ. Πειραιώς από αδ. της Στ. «Μιαούλης» υπ’ αριθ. 42, της ίδιας Ανατ. Με την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων η Στοά  έχασε λόγω στράτευσης  το μεγαλύτερο μέρος του δυναμικού της και άρχισε να έχει προβλήματα λειτουργίας. Μη μπορώντας πλέον να λειτουργεί κανονικά η Στοά τέθηκε προσωρινά σε κατάσταση αδράνειας το 1912. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1914 λόγω αδυναμίας να λειτουργήσει, η Στοά τέθηκε μετά από απόφαση των αδ. οριστικά σε ανενεργό κατάσταση , ενώ τα εναπομείναντα μέλη της συγχωνεύτηκαν στη μητρική τους Στοά «Μιαούλης» .

Μετά από περίοδο 80 και πλέον χρόνων 20 αδ. της Στ. «Πίστις» υπ’ αριθ. 71 της Ανατ. Πειραιώς, με επικεφαλής τον Επιτ. Σεβ. της Στοάς αυτής, φιλτ. αδ. Ιωάννη Λιδάκη, αποφάσισαν να αφυπνίσουν την ιστορική Στ. «Φοίνιξ»υπ’ αριθ.48 .

Το αίτημα αυτό των αδ. έγινε δεκτό από την Μεγ.Στοά της Ελλάδος και στις 16 Δεκεμβρίου 1991 η επιτροπή εγκαθιδρύσεως αποτελούμενη από τον Ενδοξ. Μεγ. Διδ. Χρήστο Μανέα, τον Προσθ. Μεγ. Διδ.  Νικόλαο Δοντά και τους Ενδ. αδ. αδ. Αλέξανδρο  Κόγια, Γεώργιο Σταυρόπουλο, Παναγιώτη Αναγνώστου, Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, Ιωάννη Τσάμη, Δημήτριο Βασιλάκο και Σπυρίδωνα Παΐζη, αφύπνισε στο Τεκτ. Μεγ. Πειραιά  και επανεγκατέστησε στον Αιώνα τον Άπαντα την Στοά «Φοίνιξ», με πρώτο Σεβ. της Στοάς τον αδ. Ιωάννη Λιδάκη. Ο αδ. Λιδάκης παρέμεινε στο αξίωμα του Σεβ. μέχρι την εκλογή του ως Ενδ. Μέλους της Μεγ. Στ.της Ελλάδος. Επόμενος Σεβ. ανακηρύχτηκε στις 18 Οκτωβρίου 1993,  ο αδ. Ανάργυρος Σκληβανιώτης.

Η Στοά σίγουρα δεν έχει να επιδείξει την μακρά πορεία άλλων τεκτ. εργαστηρίων, παραμένει όμως σταθερά προσηλωμένη στον στόχο της αφυπνίσεως της που υπήρξε η δημιουργία μιας Στοάς που θα εργάζεται με συνέπεια στο πνεύμα των τεκτ. Τυπικών παράγοντας υψηλό πνευματικό έργο.

Η φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά της  έχει αναγνωριστεί δύο φορές από την Μεγ. Στ. της Ελλάδος η οποία την τίμησε με το Μετάλλιο Αγαθοεργίας.

Το επιστέγασμα της φιλανθρωπικής και κοινωνικής προσφοράς της Στοάς είναι η σημαντική προσφορά αίματος που κάνουν μέλη  της Στοάς συμμετέχοντας ως αιμοδότες στο πρόγραμμα αιμοδοσίας που διοργανώνει η Μεγ.Στοά της Ελλάδος για τα παιδιά που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, συνεργαζόμενη με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Αδ. της Στοάς που διατέλεσαν μέλη της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος

Λυδάκης Ιωάννης Μεγ. Δοκ.