ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Διάγγελμα υπ' αριθμ. 1/2020
Διάγγελμα υπ' αριθμ. 1/2020

Αν:. Αθηνών 7 Ιανουαρίου 2020

 

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 1 / 2020

Επί τη επετείω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Αδελφοί μου,

Πριν από λίγες μέρες ζήσαμε το μεγάλο μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως.

Με έναν ασύλληπτο, για την ανθρώπινη διάνοια τρόπο, ο Χριστός με απόλυτη ταπείνωση, γεννήθηκε μέσα σ' ένα σπήλαιο ζώων και ενανθρωπίστηκε με μοναδικό σκοπό την σωτηρία του ανθρώπου.

Η Γέννηση του Χριστού, αποδεικνύει την ευαρέσκειά του προς τους ανθρώπους και μας οδηγεί στην δοξολογία του Θεού, όμως δυστυχώς στην καθημερινότητα αυτό δεν φαίνεται να επαληθεύεται καθόλου.

Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω μας διαπιστώνουμε χάος, πλήρη απουσία της ειρήνης επί της γης 1 της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων και της χαράς στις οικογένειές μας.

Υπάρχει πείνα και κοινωνικές ανισότητες, βασιλεύει το μίσος και επικρατούν οι διαιρέσεις, προκαλούνται καταστροφές πολιτισμών και ενισχύεται η τρομοκρατία, παντού υπάρχει ύβρις και ασέβεια, οργανώνεται διωγμός των πιστεύω και γενικευμένη απόρριψη των αξιών, πραγματικά «συνοχή έθνών έν άπορία>.

Η απουσία της ειρήνης, της αγάπης και της ομόνοιας φαίνεται να χαρακτηρίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες και δυστυχώς εσχάτως και τον Τεκτονισμό. Η χριστιανική προσευχή «ίνα πάντες εν ώσιν», δηλαδή να είμαστε όλοι ενωμένοι, δεν φαίνεται να επαληθεύεται ούτε στην κοινωνική ούτε στην τεκτονική μας πραγματικότητα.

Αγαπητοί αδελφοί μου,

τα Χριστούγεννα υποδεικνύουν ότι ο Θεός είναι μεθ' ημών καr εντός ημών και μας οδηγούν να φανταστούμε τον Χριστό στη φάτνη της Βηθλεέμ, όμως εκεί που πραγματικά μπορούμε να ενωθούμε μαζί του είναι στη φάτνη της ψυχής μας.

Με τον τρόπο αυτό ο άνθρωπος δύναται να αναγνωρισθεί ως θεανθρώπrνος και χωρίς να είναι Θεός να πάψει να είναι μόνον άνθρωπος. Από το ανθρώπινο να διατηρήσει την φύση και από το Θείο να στερηθεί την φύση και ταπεινά να οικειοποιηθεί την ενότητα.

Η γέννηση του Χριστού προσέφερε στον άνθρωπο την αγάπη του. Γι' αυτό και πρέπει να ανοίξουν οι καρδιές μας και να δεχθούν το δώρο του, να κατασιγάσουν τα πάθη, να κυριαρχήσει η ειρήνη, η αγάπη και η ομόνοια, για να μπορέσουμε να ζήσουμε κι εμείς τα αληθινά Χριστούγεννα με την ανατολή του 2020.

Εύχομαι η ευλογία της γέννησης του Χριστού να οδηγεί τα βήματά μας στην οδό της αληθείας, της ενότητας και του φωτός.

 

O Μέγας Διδάσκαλος

Ενδοξότατος Αδ Μιχαήλ Ματτές