BYZANTION

BYZANTION

Στοά  «BYZANTION»  υπ” αριθ. 60 εν Ανατ. Αθηνών
Ημερομηνία  εγκαθιδρύσεως   25 Οκτωβρίου 1922
Η Στοά συνεδριάζει κάθε Δευτέρα

Ιδρυτές

Αντύπας Ανδρέας Βεγκλίδης Ιωάννης Γαλάνης Κων. Γουσόπουλος Κων.
Ζερβός Παναγ. Κωνσταντινίδης Κων. Ταμπουράς Κων.  

 

 

 

Σύντομο ιστορικό

H Στοά «Βυζάντιον» υπ’ αριθ. 60 εν Ανατ. Αθηνών,  είναι δημιούργημα αειμνήστων αδ., μελών της Στοάς  «Αρμονία» της Ανατ. Κωνσταντινουπόλεως , οι οποίοι μετά την κατάρρευση του μετώπου στην Μικρά Ασία, τον Αύγουστο του 1922, κατέφυγαν στην Αθήνα .
Οι αδ. αυτοί, θέλοντας να συνεχίσουν το πνευματικό και ιδιαίτερα το φιλανθρωπικό έργο που είχαν αρχίσει στη μητρική τους Στοά υπέβαλαν αίτηση ίδρυσης νέας Στοάς προς την τότε Γαληνοτάτη  Μεγ. Ανατ. της Ελλάδος , προτείνοντας το όνομα «Βυζάντιον» προκειμένου να τους συνδέει με την ιστορική τους προέλευση. Η αίτηση τους  έτυχε αμέσως εγκρίσεως χάρη στην κατανόηση του  Ενδοξ. Μεγ. Διδ. φιλτ.αδ. Κωνστ. Αγγελόπουλου και του Ενδ. Μεγ. Γραμ. Ιωάννη Μαργαρίτη, οι οποίοι στήριξαν την προσπάθεια αυτή.
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τεκτ. πηγές κατά την πρώτη δεκαετία της δραστηριότητας της η Στοά δέχτηκε στις Στήλες της 124 μέλη, από τα οποία τα 50 προέρχονταν από τη Στοά «Αρμονία» . Ο πρώτος μη προερχόμενος από την «Αρμονία» αδ. της Στοάς «Βυζάντιον» υπήρξε το μετέπειτα Ενδ.  μέλος της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος και Κραταιοτ. Υπ. Μεγ. Ταξ.  φιλτ. αδ. Δημ. Τσήρος .
Κατά την διάρκεια των 90 χρόνων ζωής και δράσεως της, η Στοά «Βυζάντιον»  ανέδειξε λαμπρά μέλη του Ελληνικού  Ελευθεροτεκτονισμού και συμμετείχε ενεργά στο μυητικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Μεγ. Στ. της Ελλάδος.
Ήδη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της η Στοά έδειξε  ιδιαίτερη φιλανθρωπική δραστηριότητα και μεταξύ άλλων ενίσχυσε οικονομικά μεταξύ 1925-1928 την Νυχτερινή Σχολή που ίδρυσαν και λειτούργησαν στην Κωνσταντινούπολη οι αδ. της Στοάς «Αρμονία»
Κατά την περίοδο της Κατοχής  η Στοά στάθηκε με προσωπικές προσφορές μελών της  , αρωγός σε τέκτονες  που δοκιμάστηκαν σκληρά τα δύσκολα αυτά χρόνια . Από χρήματα που συγκεντρώθηκαν για την απελευθέρωση ενός αδ. της Στοάς, τα οποία τελικά δεν καταβλήθηκαν, οι αδ. με πρωτοστάτες τους Βασ. Φρυδά, Αλεξ. Ζερβουδάκη, Δημ. Τσήρο, Μιχ. Ζερβό, Δημ. Μεγαρίτη , Χαρ. Τζοάννο  και Γεωργ. Γεωργανά, εμπνεύστηκαν την ίδρυση του Ταμείου Αρωγής των μελών της .
Το 1950 με πρωτοβουλία του αδ. Αλεξ.  Ζερβουδάκη και την υλική υποστήριξη του αδ. Ιωαν. Αλευρόπουλου , αμφοτέρων μελών της Στ. «Βυζάντιον» επανεκδίδεται το «Τεκτονικό Δελτίο».
Κορυφαίο έργο της Στοάς είναι και η πρωτοβουλία που πήρε ο Ενδ.  αδ.  Κωνσταντίνος  Δημητριάδης το 1989, κατά την διάρκεια της θητείας του ως Σεβ. της Στοάς, για την θέσπιση και διοργάνωση υπό την αιγίδα της Μεγ.  Στ.  της Ελλάδος, της εθελοντικής αιμοδοσίας των τεκτόνων . Η αιμοδοσία αυτή που έχει καθιερωθεί και  διενεργείται  δυο φορές τον χρόνο στα  Τεκτονικά Μέγαρα της Αθήνας και του Πειραιά, γίνεται για τα παιδιά που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία , τα οποία νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο  Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Αδ. της Στ. που διατέλεσαν μέλη της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος

Ιωάννου Αθαν. Μεγ. Γεν.Γραμ.
Ισιδωρίδης Ηρακλής Μεγ. Τελετ.
Βασιλείου Γεωργ  
Δασκαλόπουλος Νικ.  
Δημητριάδης Κωστής  
Τσήρος Δημ.